2011. augusztus 2., kedd

I scream ice cream

Kevin Williamson. Ez az a név, amit ki kellene tiltani az agyamból. De komolyan, mert amúgy nem tudok neki ellenállni. Pedig minden, amit az ő neve fémjelez...valahogy off nekem. Sikoly 1-4, Tudom mit tettél tavaly nyáron, Dawson és a haverok, Bosszúból jeles, Vámpírnaplók. Látjátok? Annyi intő jel, és mégis nekiülök a filmjeinek. Legutóbb épp a Sikoly 4 került műsorra...


Stzori: 10 év telt el, mikor Sidney visszatér Woodsboroba könyvturnéja egyik állomásaként, épp az évforduló időpontjában. Az emberek meg csak döglenek, mint a legyek.
Cast/Crew: persze mint itt vannak a régi nagyok: Neve Campbell Sidney Prescott szerepében, Courteney Cox megint Gale Weatherst alakítja, David Arquette pedig a szerencsétlen seriff Dewey Riley bőrébe bújt megint. Mellettük azonban rengeteg ismert arc tűnik fel, javarészt sorozatokból: Anna Paquin, Kristen Bell, Lucy Hale, Shenae Grimes, Brittany Robertson, Aimee Teegarden, Alison Brie, Hayden Panettiere, Emma Roberts, Rory Culkin és Adam Brody. A kamera másik oldalán pedig ott volt ugye Kevin Williamson, a Weinstein tesók és a Sikoly filmek elmaradhatatlan kelléke, Wes Craven.

Ha könnyed esti szórakozásra vágyik az ember, ez a film szinte tökéletes. Nem kell hozzá túl sokat gondolkodni, jókat lehet rajta nevetni és az ember rengeteg triviát megtudhat a horrorfilmekről. Ha viszont az ember azt várja tőle, amit egy horrorfilmtől szokás - rettegést, borzongást és sok vért - akkor csalódni fog. Mert a röhejes mennyiségű vér szétfröcskölésén kívül nem kap semmit.
De vígjátéknak kitűnő. És nem csak olyan módon, hogy ha-csoportosan-nézel-a-haverokkal-horrort-egy-idő-után-mindegyik-komédia-lesz, hanem egyedül is, csak röhögni tudsz. Gyakran sajnos csak kínodban...

Látvány: Rengeteg vér, egy kibelezés - egyik sem tűnik valami élethűnek. A fényképezést illetően sok kézi kamerás felvétel, sok vágás, sablon horror beállítások. Kosztümök/vakolat: Ha eddig nem lett volna világos, kockás inget hordani menő. Hayden kislányból, aki szerepe szerint egy középiskolást alakít, valahogy egy többgyermekes üzletasszonyt kreáltak. Nem értem miért, mert nem csak a hajjal volt ott gond.
Forgatókönyv: Jó, persze az ilyen filmeknek sosem az a lényege, hogy valami nagyon elmés cselekményszál bontakozzon ki, de szerintem kifejezetten hamar rá lehetett jönni, ki a gyilkos. Volt pár próbálkozás, ami azt sugallta, hogy nem akarták önmagukat sem komolyan venni, elsütöttek pár poént a maguk kárára, de sajnos még ezekkel is ismételték önmagukat.
Zene: Fogalmam nincs, mi szólt...
Rendezés: A Sikoly 3 óta - ami borzalmas volt - csak Cursed című rettenetét láttam - Christina Ricci, Joshua Jackson, Jesse Eisneberg - és meg kell mondanom, hogy ezekhez képest hatalmas javulás érzékelhető. De tekintve, hogy miként rendezett például 25 éve...nem mondanám, hogy most éli fénykorát.
Színészek: A sok ismert név szerintem egy külön versenyt rendezett magának, hogy ki tudja a legtrébb alakítás nyújtani. A verseny pedig olyan komolyra sikeredett, hogy én sem tudnék győztest hirdetni. Ez tényleg teljesítmény. Ez kicsit spoiler, úgyhogy aki úgy gondolja ne olvassa el, de öcsém, Emma Roberts karakterét mennyire rá írták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése