2011. január 23., vasárnap

Buried

Na, ez egy olyan film, aminek a végén garantáltan mindenki tátott szájjal marad ülve, és az egyetlen gondolat, amit hirtelen meg tud fogalmazni a WTF lesz. Úgy tűnik, most már minden évben van egy olyan Reynolds film, ami az éves listámon szerepel.( Ez a második év volt egymás után, ez nálam már hagyomány...Tavaly az Adventureland volt, mondom azok kedvéért, akik nincsenek képben megrögzött rajongásommal.) De sundances filmről van szó, így ez nem meglepő, hisz azok mindig jók.

Story: 2006-ban járunk. Irakban. főszereplőnk Paul Conroy pedig felébred egy ládában/koporsóban, ahová élve eltemették. Van egy órája, egy kése, egy öngyújtója és egy telefonja. Mivel ő nem Beatrix Kiddo, menekülni nem tud segítség nélkül. Senki nem tudja hol van, csak a fogva ejtője. Aki pénzt követel. Sokat. Paulnak a telefon segítségével ezt kellene beszereznie Amerikából. Az idő és a levegő szűkös, megindul az mozdulatlan hajsza.

Staff/crew: Színészeknél, mivel szinte másfél órán keresztül csak őt látjuk -rajta kívül csak a telefon túloldalán lévőket halljuk egy-egy rövid videóbejátszástól eltekintve- Ryan Reynoldsot említeném egyedül. A rendező egy fiatal spanyol fazon, Rodrigo Cortés, akiről én még soha nem hallottam. A forgatókönyvet Chris Sparlingnek köszönhetjük, aki ránézésre szintén igen fiatal, és szintén nem hallottam még róla.

Értékelés rövid lesz, nagyon rövid, mert akármit mondok, félek, hogy lelőné a poént. Jön a szokásos öt pont.
Színészek: Sosem gondoltam volna, hogy Ryan Reynolds egyszer egyedül fog a hátán vinni egy filmet. és lehet, hogy brutális nagy eyecandy a srác, azért másfél órán keresztül őt nézni amint egy ládában izzadva, sebesülten fetreng, nekem sosem volt álmom. De most megmutatta, hogy többre képes a nyálas rom-comoknál.(Imádtam őt a The proposalban is, csak valljuk be,azért az nem egy olyan szerep, ami nagy kihívást jelenhet az embernek.)
Forgatókönyv: Jó munka,izgalmassá tett egy sablonnak tűnő sztorit. Volt pér meglepően valószerű párbeszéd, amiért hatalmas plusz pont jár. Még akkor is a film egyik legerősebb építőelemének tartom, ha volt benne pár jelenet, ami kifejezetten nevetséges volt. hogy mire gondolok? A telefont minek megvilágítani egy öngyújtóval? továbbá miért égetjük folymataosan azt az öngyújtót, ha az égéshez oxigén szükségeltetik, aminek mennyisége mivel a föld alatt elásva fekszünk igencsak korlátolt, és gyanítom nem szeretnénk idő előtt kifogyni belőle.
Zene: Victor Reyes. Szintén nem ismerem,de egész jó munkát végzett. Persze ez az állításom csak akkor igaz, hogyha nem zavar, hogy gyakorlatilag pár hang felhasználásával klausztrofóbiát vált ki benned.
Látvány: Néha egészen Hitchcockos volt. Beteg. Szokatlan. Kézikamera. Folyamatos remegés. Összetett képek. Mindenféle nézet. Rengeteg közeli, de valahogy belecsempésztek egy totált is. Okos megoldások.
Rendezés: Tipikus esete annak, amikor a kevesebb több: kis budget, kis sztori, nagyon nagyot ütött. Egy dobozba zárt film esetében a dobozon kívül gondolkodott. Remélhetőleg a nézők is ezt teszik. Magabiztosan sablonmentesít, ha szabad így mondanom.

5/5. Simply awesome.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése