2011. szeptember 25., vasárnap

The Pillars Of The Earth

Nem tudom miért, de engem alapvetően taszítanak a középkorban játszódó filmek. Van valami aberrációm, ami nem engedi, hogy kedveljek egy ilyen történetet. Aztán egy csapásra (vagy inkább nyolcra...?) megváltozott minden...

Sztori: Kicsit bonyolult lenne spoiler-mentesen leírni, én nem is próbálkozom vele. Több szálon futnak az események: megy a harc a trónért, nemesi címekért, a katedrális építésért, egyházon belüli tisztségekért.

Cast/crew: A kamera egyik oldalán: Donald Sutherland(őt nem kell bemutatni remélem), Matthew McFadyen(a Kiera Knightley-féle Büszkeség és balítélet Mr.Darcyja), Eddie Redmayne (A másik Boleyn lány), Ian McShane(A Karib-tenger kalózai), Rufus Sewell(Az illuzionista), Sam Claflin(A Karib-tenger kalózai 4.0). Ja, és Pintért Tibor, aki a Szomszédokból Julcsi rendőr barátja volt. A kamera másik oldalán: A forgatókönyvet saját regényéből Ken Follett dolgozta ki, a rendezői széket Sergio Mimica-Gezzan foglalta el(Heroes, Battlestar Galactica, Prison Break, The Sarah Connor Chronicles). A zenéért Trevor Morris felelős (The Tudors, The Borgais, Moonlight), a fényképezésnél pedig Szalay Attila munkáját dicsérhetjük. Az egyik producer pedig nem más, mint maga Ridley Scott.


Forgatókönyv: A részletekig kidolgozott, bonyolultsága ellenére könnyen követhető, lebilincselő történet.
Zene: Mások kritikáját olvasva az jött le, hogy nem nyerte el mindenki tetszését, az enyémet viszont igen. Az alaptémáért külön pacsi jár.
Látvány: Nem a patriotizmusom beszél belőlem, ha azt mondom, hogy ritka szép,tiszta munkát láthattunk. Kivéve a CGI-t persze, mert azon csak mosolyogni lehetett...
Színészek: Erős volt a mezőny, azt kell mondani. Főleg tekintve, hogy tévés filmről van szó (Ami igazából szerintem csak a órás hossznak köszönhető). Se még a mellékszereplők is egy folyamatos megbízható színvonalat hoztak, a főszereplők meg szerintem mindenkit meggyőztek, hogy nem hiába kaptak fizetést.
Rendezés: Ilyen stáb és ilyen történet mellett könnyű dolga volt s rendezőnek.

5 csillagból 4,5-t simán adok gondolkodás nélkül.


PS: Ki tudja amúgy megmondani nekem, hogy mi a közös a következő színészekben: Donald Sutherland, Eddie Redmayne, Sam Claflin, Ian McShane? (Természetesen azon kívül, hogy mind szerepeltek a TPOTE-ben...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése