2010. február 3., szerda

Sundance 2010


Mielőtt elkezdenénk az idei évi fesztiválról regélni, bevezetőként pár mondatban bemutatnám pár mondatban, mert nem vagyok benne biztos, hogy mindenki tudja, miről is van szó.

Röviden: független filmgyártás Mekkája. Minden év elején kerül megrendezésre Utahban (Salt Lake City, Park City, Ogden). 1978ban indították útjára, de igazából három évvel később, miután maga Robert Redford is csatlakozott a csapathoz, vette fel mai formáját. És lett ezzel Amerika legnagyobb, sőt nemzetközi szinten is jelentős, független filmfesztiválja. Innen indult többek közt Quentin Tarantino, Kevin Smith, Robert Rodriguez vagy Steven Soderbergh. Ennek a csupán pár napos rendezvénynek köszönhetünk - csak az utóbbi pár évet figyelembe véve - olyan filmeket, mint a Donnie Darko, Memento, Blair Witch Project, Napoleon Dynamite, The Butterfly Effect, Wristcutters, Half Nelson, Rocket Science, Alpha Dog, Thirteen, 500 Days of Summer vagy az Adventureland. De egy évvel ezelőtt itt lett közönségdíjas két, a napokban Oscarra jelölt film is: az An Education és a Precious. Jól hangzik, ugye?:)

És akkor térjünk is át az idei esztendő fesztiváljára, ami vasárnap ért véget.
Kezdeném azzal a két filmmel, amelynek kritikáit én a leginkább vártam. Nem meglepő módon a Welcome to the Rileysról és a The Runawaysről van szó. Most ezekről nem írok, majd ha láttam őket. A beharangozó meg már megtörtént korábban. A fogadtatásuk vegyes volt, de pozitív a mérleg, lehet jókat remélni:)

További filmek:
Howl - Az új James Franco film. A híres költőt (tuti láttátok amerikai filmekben a srácokat amint a Howlt olvassák), Alan Ginsberget alakítja ebben. Nagyon várták, a fogadtatása nem lett annyira jó.

Hesher - Joseph Gordon-Levitt. Nekem ennyi elég is lenne. De rátesznek még egy lapáttal: Natalie Portman. Igazán dark mozinak ígérkezik...

Happythankyoumoreplease - Az idei közönségdíjas. How I met (your mother) Ted első rendezése. Ő a főszereplő is. Ja, és ő is írta.

The Company Man - Ben Affleck, Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Maria Bello. Nagy nevek. Kábé válasz az Up int hte air-re: Mi történik velünk, miután kirúgtak?

The Killer Inside Me - A másik Affleck srác Casey, Jessica ALba, Kate Hudson. Állítólag annyira undorító, hogy Jessica Alba kiment a premierről, mert nem bírta. Már ezért is MUST SEE kategória...

Nowhere Boy - A Control után újabb angol együttes biopicje. Ez Lennon életéről szól. Ezért elvileg meg kellene néznem, de valami hihetetlenül gagyinak tűnik...

Buried - Ryan Reynoldsot élve elássák. És állítólag erről szól a film. Ki ne akarná ezt látni??? Meglepően jó kritikákat kapott.

Blue Valentine - Ryan Gosling és Michelle Williams házasok. Rövid történetismertetés volt.

Winter's Bone - Az 2010es Grand Jury Prize ide ment. Nagy nevek nincsenek benne, a kritikusok imádták. Nagyon.

Azt hiszem ennyit érdemes tudni. Watch out,ezek a filmek egyszer megékeznek a moziba! Vagy DVDre (radikálisabb megoldásokra meg ott a torrent...:p).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése