2009. december 22., kedd

LIFE - ライフ

Úgy kezdek bele ebbe a rövid sorozatismertetőbe, hogy szinte biztosra veszem, hogy a blogtársaim nem fogják tudni megnézni ezt a japán dorama, vagy hát mondjuk szappanopera jellegű rövid szösszenetet, mert hát elég elrettentő tud lenni a beszerzés hiánya, a japán nyelv, nu, és persze a tény, hogy néha a japán színészek képtelenek alakítani.
Nehéz átlépni ezeken a tényeken, de szóljon a sorozat javára, hogy nagyon rövidke, mindössze 11 rész, ami teljesen szokásos formátum ebben a témában. Az epizódok nagyjából 35-40 percesek, és kb. három reklámblokk szakítja őket félbe, hogy bemondják, hogy a Docomo csoport szponzorálta. LOL.

Mindenek előtt itt egy videó, amit megnézve jól vázolódik a szituáció, amibe a főhősünk Ayumu belecsöppen.


Ayumu (Kitano Kii) teljesen normális tinédzser, akinek leghőbb vágya, hogy legjobb barátnőjével egy iskolába mehessenek. Ennek érdekében együtt tanulnak naphosszat, s bár Ayumu nem az eszesebb fajtából való, mégis megpróbálkozik a nehéz felvételivel. Az eredményhirdetés napján ő, és a LÖBje összevesznek, hiszen a barátnője (ha jól emlékszem Shii-chan) sajnos nem jut be az áhítótt jó nevű iskolába. Ayumu pár ponttal ér el többet, de hazudik a lánynak, így az azt hiszi Ayumu rosszabbul teljesített nála. Emiatt haragszik meg rá Shii-chan, ez természetesen kudarcélményét is megsokszorozza. Összeveszik Ayumu-val, és öngyilkossággal próbálkozik.
A lány túléli a zuhanást, de soha többé nem áll szóba főhősünkkel, aki magányosan, és bezárt szívvel érkezik új iskolájába, ahol senkit sem ismer.
Már első nap felfigyelhetünk a tipikus picsának beállított (valójában rögtön jól gondoljuk róla) Manami-ra (Fukuda Saki), aki rögtön haverkodni kezd Ayumu-val. Tipikus rinyapina, akinek megvan a maga kis sleppje, és ha valami neki nem tetszik, akkor eléri, hogy az a dolog megváltozzon. Manami-nak van egy pasija is, a totális elnyomásban éló, kőgazdag, totálisan perverzen zakkant Sako-kun, aki nem szerelmes Manami-ba, de az apja miatt kénytelen mégis eljátszani a hősszerelmest, noha kedvenc hobbija az erőszakolás, állatgyilkolászás, és ezeknek fényképen történő megörökítése.
Egyik nap Sako-kun (Hosoda Yoshihiko) (ha jól emlékszem) összeveszik Manami-val, aki ekkor öngyilkosságot kísérel meg, de Ayumu megmenti. Hogy kiderítse mi történt kettejük között, és segítsen Manami-nak, Ayumu elmegy Sako-kunhoz, aki hát valszeg megerőszakolja, és csinál róla pár szép kis aktot, és megfenyegeti, hogy ha beszélni merészel, akkor az egész iskolában közzé teszi a fotókat.
Az egyik fontos mellékszálban ismerjük meg Hiro-t, aki Manami-ék bandájában volt. Mivel az egyik magazinban modellkedett a lány, Manami féltékeny lesz a sikerére, és elkezdi kiutálni. Megalázza a lányt ahol csak lehet. Hiro Ayumu-hoz fordul segítségért de a lány, nem akar maga is kitaszított lenni, így nem felel a segélykérésre.
És most visszatérünk Sako-kun és Ayumu erőszakos légyottjára, mert hogy Hiro bosszút akar állni Ayumu-n és felveszi, ahogy bemegy a sráchoz. Ez aztán eljut Manami-hoz, és nem hogy sajnálnák szegényt Ayumu-t, nem. Ő lesz az áldozata a hosszú epizódokig tartó szekálásnak, ami nem merül ki puszta ignorálásban, hanem testi bántalmazásig fajulnak. (Tűt akarnak etetni vele, kidobják a padját az ablakon, összeverik a WC--ben.) Ayumu aztán barátokra lel nagynehezen, de őket is hamar beszippantja az 'ijime' (iskolai bántalmazás).
A tanári testület meg úgy reagál az eseményekre, hogy inkább szemet hunynak minden felett, pedig egyértelmű a probléma. Az meg bonyolítja a helyzetet, hogy Manami apja az iskola patrónusa, így sok beleszólása van a dolgokba. Meg is teszi kicsi manipulatív lánykája kedvéért.
Van persze olyan tanár aki segíteni szeretne, de a fentebbi okokból kifolyólag elhagyja az iskolát a sorozat vége felé, hiszen őt is kiközösíti a tanári kar, közöttük Toda-sensei, aki szerelmi kapcsolata miatt Sako-kunnal még Manami és Sako céltáblája is lesz. Őt is megzsarolja a két érzéketlen diák.
A végére már annyira eldurvul a helyzet, hogy Ayumu kénytelen bevallani otthon, hogy mik történnek vele az iskolában. Az anyja rögtön be is megy, hogy megbeszélje az eseményeket a tanárokkal, de heves ellenállásba ütközik. Szerintük Ő a hibás Ayumu viselkedéséért, mert mindenki azt hiszi Ő bántalmazza Manát. (Manami.) Aztán Toda végül enged, és elárulja, hogy végig tudott a bántalmazásokról, illetve hogy ki a valódi tettes.
Eközben Sako-kun megpróbálja megölni az apját mivel az megtalálja a fényképgyűjteményét őrült tetteiről, és jól összeveri. Ez a válaszreakció. A fiú később megpróbálja megölni Manami-t, akit addigra már kiközösítenek a többiek. A vadász lesz az üldözött. Egykori barátnői is ellene fordulnak, és bántalmazzák. Ayumu azonban nem áll be közéjük.
Példát akar statuálni azzal, hogy nem áll bosszút a kegyetlen Manami-n. Innentől fogva Manami lesz a bántalmazások foglya, Ayumu pedig újdonsült barátaival indul meg a rögös úton az érettségi felé...


VÉLEMÉNY:
Nos, én totálisan imádtam a LIFE-ot. Egyébként egy tipikus anti-hősnek is vannak érzései típusú befejezést kaptunk, viszont maga az egész pörgős, és érdekes volt. Sokszor eltúlzott színészi játék feketítette be az összképet, de a Sako-kun-t alakító színésszel nem futnék össze egy sötét sikátorban, olyan fejeket tud vágni. Élethűen adja a meghasadt elméjű őrültet.


A zene marha jó volt. A videó alatt is az OST egyik számát hallhatjátok, ez volt az intró mindig.
Összefoglalva abszolút nézhető, bár némi idealista eszmefuttatás megzavarhatja a realitásérzékét az embernek, de a japánok már csak szeretnek okítani, meg erkölcsi dolgokról rizsázni, de mindenképpen székhezszögezően izgalmas kis sorozat ez. Aki bírja az ilyen pszichológiai jellegű drámákat, és nem riad vissza a keleti népek társadalmi furcsaságaitól, annak abszolút nézős.

2 megjegyzés:

  1. Elolvastam végig a bejegyzést, és a közepe felé eléggé belekavarodtam, szóval annyira emlékszem, hogy a főszereplő Ajumu, akit mindenki bánt, és a végén meg a főgonoszt is bántják. De egyébként attól függetlenül, hogy végigmesélted a történéseket, belekukkantanék- ezt a videó megnézése után döntöttem el. A zene tényleg ott van, tetszik, viszont az is tuti, hogy egy depressziósabb időszakomban nem klezdenék bele. egyébként ez a sori odakinn rendesen ment tévében?? vagy netes cucc?? ilyen korhatáros dolog az van rája? (bocseszkó, nem teljesen vagyok képben a japó tévékulttal :)

    u.i.: külön köszi, hogy nem csak a karakterek, hanem a színészek nevét is kiírtad :D ha sokszor egymás után olvasom fel őket, olyan, mintha tudnék japánul :D

    VálaszTörlés
  2. Ti összebeszéltek a kedves mágnessel ellenem. Ő se érti. Igazából bonyolult. Lehet hogy azt kihagytam, hogy Manami bepicsul, és elkezdi híresztelni h Ayumu bántja őt. És erre mindenki elkezdi basztatni. Meg hát a tény, hogy Manami pasiját szerintük elcsaklizta, noha nem is, csak Manaminak akart jót, hogy beszél Sako-kunnal.. na szal ilyesmik is voltak. :D

    Igen, tv-ben ment elvileg.

    VálaszTörlés