2009. december 13., vasárnap

Lobogjon az Árkád Tűz!

Jöjjön egy nem twi-bejegyzés, meg rég nem írtam már, szóval zene következik, még hozzá nagyon jó.

Ők pedig az Arcade Fire, kanadai indie-rock- szerű zenekar, de annál sokkal több. 2003-ban egy házaspár, Régime és Win Butler alakították Montreálban. Egyébként összesen heten vannak, mint a gonoszok, köztük Win unokatesója, William is a zenekarban nyomja. Mindenki szuper zenész, hangban Win a tuti, Régime koncerten nem az igazi, de megbocsájtom neki.



A zenéjük nehezen megfogható, olyan igazi Arcade Fire-ös, katartikus, belemerülős, jósokféle hangszerrel. Az alapokon kívül van itt zongora, hegedű, tangóharmónika, xilofon, kürt, hárfa és nyenyere is. Nagynagy hangszeres kavalkád, ami nagynagy zenei kavalkádot eredményez.

Az Arcade Fire-nek eddig két nagylemeze jelent meg, a 2004-es Funeral és a 2007-es Neon Bible. Az albumcímek árulkodóak, a Funeral egy borongósabb lemez, hagyományos hangszereléssel, aztán a Neon Bible-höz már merészebben nyúltak: tekerőlant, templomi orgona, és egy teljes szinfonikus zenekar (utóbbit Budapesten játszották- játsszatták fel) is szerepel az albumon. Mindkét lemez Grammy jelölésig vitte, a srácok pedig turnéra indultak- 19 országban jártak.



Az új lemezt 2010-re ígérik, turnéval-mindennel. Őszintén remélem, hogy ezúttal majd Bécsnél keletebbre is elmerészkednek, ha nem is egy önálló koncert, de legalább egy Szigetes performansz erejéig. Ha jönnek, én tuti ott leszek.

Jöjjenek a videók:
Ez az első kislemezük: Neighbourhood #1 (Tunnels)



Ez a második nagylemezről szól: Intervention, és a személyes kedvencem, a Black Mirror:


És ezért akarok koncertre menni (az embed az fail, szóval link, és tényleg kattintsatok rá, mert fasza):

www.youtube.com/watch?v=ejZ0on9Qeps

És és Willt meg ugye. Jó magas. (akkor is, ha ott a hites neje)

2 megjegyzés: